Een aantal dagen geleden was ik op www.nu.nl aan het kijken naar de nieuws items van die dag. Mijn oog viel op een gegeven moment op de volgende kop: “Tieners verdwalen in riool bij naspelen Turtles”.

Ik moest eigenlijk meteen denken aan de colleges van mediapsychologie die ik heb gehad. We hebben met de klas gediscussieerd over de invloed van de media anno 2008. Iedereen was min of meer van mening dat die invloed een stuk minder was dan vroeger. Ik denk persoonlijk dat dit ook het geval is en dat de wereld een stuk meer op de hoogte is van het verschil tussen realiteit en fictie. Maar toen ik het artikel begon te lezen, moest ik toch nog eens opnieuw nadenken over de invloed van deze tekenfilm.

De Amerikaanse tieners waren de bekende tv-serie Teenage Mutant Ninja Turtles aan het naspelen. Zij liepen met een ontbloot bovenlijf door het riool en raakten daarbij verdwaald Ze moesten gered worden door de politie en werden naar het bureau meegenomen voor verhoor. Ik vind het erg opmerkelijk dat jongeren van deze tijd zich nu nog steeds kunnen “verliezen” in iets wat eigenlijk fictie is.

De Teenage Mutant Ninja Turtles zijn vier schildpadden die de ninjakunsten goed beheersen en samen met de rioolrat “Splinter” wonen in een riool. Dit verhaal is begonnen als stripverhaal, maar werd al gauw een tv-serie. Er is uiteindelijk zelfs een film van gemaakt die wereldwijd in de bioscopen werd vertoond.

Blijkbaar kunnen sommige programma’s en tv-series toch meer invloed hebben op mensen dan ik dacht. En spelen in een riool om het spelletje realistischer te maken is hier denk ik een goed voorbeeld van. Gelukkig is het voor deze tieners met een sisser afgelopen, maar zal dat ook zo zijn wanneer iemand anders graag een tekenfilm zo realistisch mogelijk wil naspelen?

Advertenties